A Geriatria es a Geriatriai beteg definicioja

A Geriatria az orvostudomanynak az a szakaga, mely az idő s betegek fizikai, mentalis, funkcionalis es szocialis allapotaval foglalkozik akut, kronikus, rehabilitacios, prevencios es az elet vegen szukseges gondozas-apolas vonatkozasaiban.

A betegeknek ezt a csoportjat nagyfoku elesettseg, raszorultsag es multimorbiditas jellemzi, mely holisztikus megkozelitest igenyel. A betegsegek a szokottol elterő en jelentkezhetne kidő skorban, gyakran nagyon nehezen diagnosztizalhatok, a kezeles hatasa hosszabb idő utan jelentkezik es gyakran szocialis tamogatast igenyelnek.

A Geriatria ezert meghaladja a szervekre specializalodott orvostudomanyi agakat, a betegek kezeleseben multidiszciplinaris jelleggel bir, fő celja az idő s betegek funkcionalis allapotanak optimalizalasa, eletminő seguknek es onallosaguknak javitasa.

A Geriatria nem egyertelmű en csak az eletkor altal meghatarozott tudomanyag, de az idő s betegekre jellemző tipikus korkepekkel foglalkozik. A legtobb beteg 65 evnel idő sebb, de a Geriatria altal kezelt problemak a 80 ev felettiekben valik altalanossa.
----------------------------------
Tortenelmi es strukturalis okokbol elfogadott, hogy a Geriatria szervező dese az Europai Kozosseg tagallamaiban elterhet egymastol.

LISBON MEETING

The meeting of the section in Lisbon on the 8th of October: The Portuguese press interviewed the local host and the president of the section, and published an article related to the importance of geriatrics for future health care.

18-10-2016

New article